Sony Xperia 10 VI review: vreemde eend heeft charmes en gebreken (2024)

Een fris ontwerp achterop, maar een tijdcapsule aan de voorkant. De Sony Xperia 10 VI is binnen en we hebben de smartphone uitgebreid getest. Hoe bevalt de telefoon en moet jij hem kopen? Dat lees je hier.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is de review van de Sony Xperia 10 VI

Het is alweer de zesde generatie van Sony’s betaalbare smartphonelijn. De Xperia 10 VI werd samen met zijn grotere (en duurdere) broer, de Xperia 1 VI, gelanceerd. En hoewel die telefoon duidelijk het topmodel is, beschikt ook deze middenklasser over unieke specificaties. Of dat altijd positief is, lees je in deze review van de Sony Xperia 10 VI.

Het reviewmodel van de Xperia 10 VI is ter beschikking gesteld doorSony.

Sony Xperia 10 VI review

Ontwerp Scherm Hardware Camera’s
Software Batterij en laden Conclusie Kopen

Herkenbaar, maar vernieuwd ontwerp

Smartphones van Sony zijn makkelijk te herkennen. Niet alleen door het logo aan de achterkant, maar ook door de ontwerpkeuzes die de fabrikant maakt. De Xperia 10 VI heeft een smalle beeldverhouding, redelijk vlakke zijkanten en beschikt nog over een hoofdtelefoonaansluiting: handig als je graag naar muziek luistert met je bedrade koptelefoon of oordopjes.

Sony heeft wel voor een nieuw ontwerp van het camera-eiland gekozen, waarbij de lenzen overlopen in de achterkant. Dat ziet er tof uit. Verder ligt de telefoon lekker in de hand en is ‘ie met 164 gram opvallend licht.

Wij testten de witte Sony Xperia 10 VI, maar hij is er ook in het blauw en zwart. Persoonlijk vinden we de witte redelijk vaal ogen, alsof het toestel een beetje smerig is. Dat komt mogelijk ook door de matte afwerking. Opvallend is de zilveren aan/uit-knop met ingebouwde vingerafdrukscanner, die in de zijkant is verzonken.

Scherp en helder scherm blijft hangen in het verleden

Genoeg over het ontwerp van de Xperia 10 VI. Laten we het hebben over de olifant in de kamer: het scherm met een smalle beeldverhouding en dikke randen boven en onder. Drie jaar geleden noemden we het op de Xperia 10 III al ouderwets. Onderhand kunnen we wel stellen dat Sony niet achterloopt, maar gewoon eigenwijs is.

Maar, eerlijk gezegd is het scherm één van de pluspunten van deze Sony. Niet alleen ziet het compacte 6,5 inch oled-display er kleurrijk uit, ook tekst en app-iconen ogen haarscherp. Die verhouding van 21 bij 9 is zeker niet ideaal en die dikke balken zijn een doorn in het oog, maar na een korte tijd raak je al gewend aan het scherm van de Xperia 10 VI. Dan komt het neer op smaak of je dit scherm ‘ouderwets’ vindt.

Het enige echte nadeel is de ververssnelheid. Die is op moderne smartphones in deze prijsklasse vrijwel altijd 90 of 120Hz, wat betekent dat het beeld tot 120 keer per seconde ververst. Dit oogt en voelt sneller tijdens het navigeren door de software of tijdens het spelen van games. De Xperia 10 VI doet dit met maar 60Hz, wat niet onbruikbaar is, maar niet meer van deze tijd.

Hardware maakt je huiverig

In tegenstelling tot Sony’s Xperia 1-lijn, beschikt de Xperia 10 VI niet over de snelste hardware van het moment. Dat is normaal voor middenklassers, maar Sony doet met de Snapdragon 6 Gen 1 wel erg zuinig. De chip is prima voor simpele taken en de telefoon voelt vlot aan tijdens het navigeren door menu’s.

Helaas merk je al snel de limieten zodra je meerdere taken snel achter elkaar uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het schakelen tussen twee apps, laden van meerdere video’s tegelijk of het verwerken van foto’s in de camera-app. In veel gevallen betekent dit dat een app volledig bevriest en opnieuw opgestart moet worden. En dat ondanks de degelijke 8GB aan werkgeheugen.

De minimale opslagruimte van 128GB is degelijk, maar helaas is er geen variant met meer ROM. Wel breid je de opslag gemakkelijk zelf uit met een micro-sd-kaartje. Dat is overigens opvallend simpel, omdat het schuifje voor de sim- en sd-kaart met je vinger is te openen. Handig als je snel foto’s van je fotocamera wil overzetten, maar dualsim wordt niet ondersteund.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Onvoorspelbare cameraprestaties

Denk je aan Sony, dan denk je aan camera’s. Niet alleen is de fabrikant bekend door zijn systeem- en cinematische camera’s, ook ontzettend veel smartphones van andere merken zijn uitgerust met Sony-sensoren, zoals bij OnePlus, Oppo, Xiaomi en meer.

Bij de Xperia 10 VI kiest Sony voor twee camera’s op de achterkant, te beginnen met de 48 megapixel-hoofdcamera. De lens beschikt over optische beeldstabilisatie voor scherpe plaatjes en een vlotte autofocus. Op papier is dit een veelbelovende camera dus, maar in de praktijk valt het tegen.

Doorgaans presteert de hoofdcamera best goed. Foto’s verwerken duurt even, maar levert vaak ook een prima resultaat op. Vooral de belichting van lucht weet de hdr goed terug te brengen, zodat details bewaard blijven. Is het contrast echt te groot, dan weet de Sony geen raad, raken schaduwen onderbelicht en de lucht overbelicht. Over het algemeen zijn de kleuren redelijk vaal, maar wel realistisch.

De groothoeklens moet het doen met slechts 8 megapixel, maar maakt zeker leuke plaatjes. Zo’n breder perspectief is altijd welkom, maar de verschillen met de hoofdcamera zijn groot. Zo zijn kleuren vaak flets en is de belichting in veel omstandigheden inconsistent. Lichte delen zijn prima belicht, maar de schaduwen trekken donker weg.

En de telelens? Die mist. Sony heeft hem bij de zesde generatie van de Xperia 10 geschrapt. In plaats daarvan schiet je foto’s met 2 keer vergroting met de hoofdcamera, wat er overigens prima uitziet. Tot slot de selfiecamera. Die heeft een resolutie van 8 megapixel is prima voor een vlotte selfie en werkt met heldere hdr.

Met de Xperia 10 VI film je in maximaal 4K-resolutie met 30 beelden per seconde, of 1080p met 120fps. Dat laatste betekent dat de smartphone beelden tot wel vier keer kan vertragen. Op een panoramamodus en portretstand na is de camera-app vrij kaal.

Minimalistische software

Ook bij de software houdt Sony het simpel, en dat is juist fijn. Android 14 is vrijwel helemaal kaal, wat voor een overzichtelijk telefoon zorgt. Er zijn een aantal Sony-apps vooral geïnstalleerd, maar daar blijft het ook wel bij.

Sony voegt wel een drietal eigen functies toe: er zijn meer tegels te vinden in het snelle instellingen-menu, twee apps tegelijkertijd gebruiken doe je met één klik op de knop en er is een extra ‘Dashboard’, waarin je bepaalde snelkoppelingen kunt zetten. Die activeer je door vanaf de rechterzijkant naar het midden van je scherm te vegen. Dit menu maakt het bedienen van de lange telefoon met één hand een stuk makkelijker.

Hier en daar is de uitlijning van elementen niet optimaal, maar verder valt de software niet tegen. Sony’s updatebeleid is iets verbeterd. De telefoon krijgt drie grote Android-versies (naar Android 15, 16 en 17) en wordt vier jaar ondersteund met beveiligingspatches. Dat is prima, maar niet zo goed als de updates op Samsungs middenklassers.

Batterijduur is top, laadsnelheid niet

Ook qua accu doet de Xperia 10 VI het prima, want de combinatie van een flinke 5000 mAh-batterij en de energiezuinige Snapdragon-chip geeft de Sony een batterijduur van jewelste. We halen makkelijk zeven uur aan schermtijd uit de telefoon. Gebruik jij jouw smartphone drie uur per dag actief? Dan kun je er zeker meerdere dagen mee doen.

Snel opladen zit er helaas niet in. Sony pronkt helemaal niet met de laadsnelheid van de Xperia 10 VI. In de praktijk blijkt het zo’n 20 watt. Het duurt daarmee ruim twee uur om de telefoon op te laden. Ook draadloos laden ontbreekt. Gelukkig gaat de telefoon lang door met een lading, wat het probleem iets kleiner maakt.

Conclusie Sony Xperia 10 VI review

De adviesprijs van de Sony Xperia 10 VI ligt met 399 euro veel te hoog voor wat de telefoon te bieden heeft. De camera’s vallen tegen, de chip raakt snel overbelast en ook het updatebeleid is gemiddeld. Ging het om een telefoon van minder dan 200 euro, dan was de Xperia 10 VI zeker een aanrader geweest. Nu niet.

Lichtpuntjes zijn dan het heldere scherm, de uitstekende batterijduur en overzichtelijke software. Bij de meeste dagelijkse bezigheden werkt de telefoon echt wel prima, maar zodra je een zwaardere app opent, moet je op de hoede zijn voor een vastloper: iets wat niet wenselijk is voor een nieuwe smartphone.

Al met al is de Sony geen onbruikbare telefoon, maar zijn er in deze prijsklasse veel betere smartphones te verkrijgen. Dat maakt het moeilijk om het toestel aan te raden. Wie voor 400 euro een nieuwe smartphone uit 2024 wil, kan beter kijken naar de Samsung Galaxy A35 , OnePlus Nord 3 of betaal wat tientjes extra voor de Google Pixel 7.

Pluspunten

  • Kleurrijk en scherp scherm
  • Overzichtelijke software
  • Uitstekende batterijduur

Minpunten

  • Scherm met maar 60Hz
  • Onregelmatige cameraprestaties
  • Chip zorgt snel voor haperingen

Sony Xperia 10 VI kopen

Lijkt de Sony Xperia 10 VI je wel wat? De smartphone is nu te bestellen en je kan kiezen uit drie kleuren: zwart, wit en blauw. De Xperia 10 VI heeft een adviesprijs van 399 euro. Je krijgt dan het model met 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte.

Sony Xperia 10 VI prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 22,- p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 377,-

Bekijk prijzen

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij hebben zien komen – én dus hebben getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Lees meer reviews op Android Planet:

  • Sony Xperia 10 VI review: vreemde eend heeft charmes en gebreken (14 jun)
  • Motorola Edge 50 Ultra review: schurkt tegen absolute top aan (13 jun)
  • Motorola Edge 50 Fusion review: middenklasser met gevoel voor stijl (12 jun)
  • Sony Ult Wear review: koptelefoon trilt de vullingen uit je gebit (5 jun)
  • OnePlus Pad Go review: betaalbare tablet maakt een grote fout (27 mei)
Sony Xperia 10 VI review: vreemde eend heeft charmes en gebreken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 6372

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.